مسعود رجوي رهبر مقاومت ايران |
سوره قدر که بر خواندنش خیلی تأکید شده، شاخص و اوج دینامیسم و پویایی اسلام انقلابی و اسلام ضد تحجر است. «قدر» ضد قشریت و دگماتیسم است زیرا از اندازهها، تغییرات، اندازهگذاریها و جهشها و سرفصلها و نقاط عطفی صحبت میکند که در آنها، یک شب و شاید هم یک لحظه، بسا ارزشمندتر و فراتر از ماهها و سالیان است.
قرآن میگوید بهتر از هزار ماه ـ بیش از هشتاد سال ـ یعنی تقریباً برابر تمام عمر انسانی، ارزشمند است. زیرا در «شبقدر» و «لحظه قدر»، چیزی تعیینتکلیف میشود. اندازهگذاری میشود، مسیر، چارچوب و سمت و سوی حرکتش معین میشود. تضادی حل میشود. دوران جدیدی از تحول آغاز میشود و «سلام است آن تا مطلع فجر». یعنی این تغییر و این جهش، یک گام کیفی و تکاملی است با سمت و سوی رهاییبخش و منطبق بر مسیر یگانه هستی. سیر مداوم از دوگانگی و تضاد بهجانب یگانگی و توحید که ارمغان آن برای فرد و اجتماع رهایی و یگانگی و ارتقا به فازهای بالاتر تکامل است. شاید حکمتی است که شب قدریا شبهای قدر مصادف با شهادت امیرمؤمنان علی (ع) است. زیرا او خود «راز گشوده» و «قدرانسان» است. پیام پیروزی مجسم انسان بر دیو کور سرنوشت، بر اجبارات بندهساز و بر همه موانع و سدهای دوران است.
در داستان خلقت انسان، ملائکه از خدا میپرسیدند این انسان کیست و چیست که آفریدهای؟ میگفتند که خون میریزد و تباهی میکند. آخر نیمه خالی لیوان را میدیدند. اما جواب را قطعاً در علی گرفتند؛ که پیام رهایی و پیروزی، قدر مجسم انسانیت و اسلام انقلابی را رقم زد. پیامی که میگوید در سختترین و تیرهترین شرایط، باز هم فرزند انسان و بنینوع انسان «میتواند و باید» بر اجبارها، بر سرکوب و ستم و بر همه ظلمات اسیر کننده و فرو کشنده، پیروز شود. پس علی که همه مجاهدین ـ بهخصوص در لحظه رستگاری و شهادت و کرامت و زیادت ـ سر بر آستانش میسایند؛ پیام رهایی و پیروزی است. هر چند همه قوای اهریمنی در برابر بنینوع انسان صف بکشند.